ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ΜΑΤΘΑΙΟΥ - ΣΥΝΑΞΗ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ

2021-07-04

Σύναξη των Αγιορειτών Πατέρων

Πώς καθιερώθηκε η γιορτή

των Αγίων του Αγίου Όρους

Αποτελεί μοναδική μοναστική κοινότητα σε όλη την οικουμένη. Η πνευματική του κληρονομιά είναι ανεκτίμητης αξίας. Το ίδιο και η μακραίωνη παράδοσή του. Η ιστορία του Αγίου Όρους ξεπερνά τα χίλια χρόνια. Στο διάστημα αυτό, έχει αναδείξει αξιοθαύμαστα παραδείγματα μοναχών που αφοσιώθηκαν πλήρως στον Θεό και την τήρηση των εντολών του. Αναρίθμητοι είναι οι μοναχοί που, με την άσκηση, τη βαθιά τους πίστη και την προσευχή, έφθασαν στην αγιότητα.

Οι άγιοι του Αγίου Όρους είναι οι φιλόστοργοι πατέρες που έγιναν κτήτορες μονών και συγκέντρωσαν κοντά τους πλήθος μοναχών. Με την αγάπη τους και τη διακονία τους, μετέτρεψαν τον ακατοίκητο Άθωνα σε τόπο κατοικήσιμο. Έκαναν την έρημο αγιώνυμο πολιτεία.

Οι άγιοι του Αγίου Όρους έδωσαν τον εαυτό τους ολοκληρωτικά στον Θεό. Με αυστηρή άσκηση, νηστεία, θερμή προσευχή έγιναν κοινωνοί των ουρανίων χαρισμάτων. Ο άγιος Νικόδημος περιγράφει τους Αγιορείτες αγίους ως «σχολεία πάσης αρετής, εντολών του Θεού φυλακτήρια, πόνων ασκητικών φροντιστήρια, αγγελικής πολιτείας εργαστήρια, παλαιών και αγίων κοινοβίων μιμητήρια, των πτωχών καταφύγια, λιμένες σωτηριώδεις και ακύμαντοι».

Από τους αγίους αυτούς το όρος Άθω ονομάστηκε Άγιο. Το Περιβόλι της Παναγίας είναι τόπος αγιότητας και μεγαλείου. Οι επισκέπτες βρίσκουν σε αυτό γαλήνη και αγαλλίαση. Η ακτινοβολία του φθάνει σε όλο τον κόσμο και προκαλεί δέος και θαυμασμό.

Ένας από τους τελευταίους μοναχούς του Αγίου Όρους, χαρισματικός, διορατικός και ασκητικός γέροντας, που κατατάχθηκε πρόσφατα στη χορεία των αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ο όσιος Παΐσιος. Από το Κελί της Παναγούδας, το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο και του έδωσε ζωή, ο γέροντας Παΐσιος έφθασε στην αγιότητα. Η αγιοκατάταξή του πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2015 με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο κοινός εορτασμός

των Αγιορειτών Αγίων

Ο κοινός εορτασμός των μοναχών του Αγίου Όρους που αγίασαν αρχίζει με τη σύνθεση της ακολουθίας και του εγκωμίου τους από τον όσιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, ο οποίος είναι ο τελευταίος συναξαριογράφος. Ο όσιος Νικόδημος ξεκίνησε την εργασία αυτή με προτροπή και επιθυμία της Ιεράς και κοινής σύναξης των πατέρων του Αγίου Όρους. Η ακολουθία που συνέγραψε και το εγκώμιο για τους αγίους του Αγίου Όρους τυπώθηκαν στην Ερμούπολη το 1847 μ.Χ.

Η πρώτη εικόνα της σύναξης των Αγιορειτών αγίων αγιογραφήθηκε το 1796 μ.Χ. και βρίσκεται στο αντιπροσωπείο της ιεράς μονής Κωνσταμονίτου στις Καρυές. Πιθανώς το 1796 να γράφτηκε και η ακολουθία των αγίων του Αγίου Όρους και, μέχρι την έκδοσή της, να κυκλοφορούσε σε χειρόγραφα, όπως συνηθιζόταν. Το 1800 μ.Χ. περίπου αγιογραφήθηκε η εικόνα των Αγιορειτών αγίων που βρίσκεται στην αίθουσα των συνάξεων της Ιεράς Κοινότητος ενώ παλαιότερα βρισκόταν στο τέμπλο του ιερού ναού του Πρωτάτου στις Καρυές.

Η Εκκλησία τιμά τους Αγιορείτες αγίους κάθε χρόνο 63 μέρες μετά το Πάσχα, δηλαδή την Κυριακή μετά των Αγίων Πάντων (Β΄Ματθαίου).


Ἀπολυτίκιο

Ἦχος α΄. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Τούς τοῦ Ἄθω πατέρας καί ἀγγέλους ἐν σώματι, Ὁμολογητάς και Ὁσίους, Ἱεράρχας καί Μάρτυρας, τιμήσωμεν ἐν ὕμνοις καί ᾡδαῖς, μιμούμενοι αὐτῶν τάς ἀρετάς, ἡ τοῦ Ὄρους πληθύς πᾶσα τῶν Μοναστῶν, κραυγάζοντες ὁμοφώνως· δόξα τῷ στεφανώσαντι ὑμᾶς, δόξα τῷ ἁγιάσαντι, δόξα τῷ ἐν κινδύνοις ἡμῶν προστάτας δείξαντι.



Αγία Αικατερίνη- Αιγάλεω
Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα 2020
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε